fbpx
16 elokuun, 2021

Innovaatioseteli ja ELY-keskuksen tuki – näin haet rahoitusta appin tekoon

Innovaatioseteli ja ELY-keskuksen tuet mobiiliappin kehittämisen rahoituksena.

Kun haluat hankkia yrityksellesi oman mobiilisovelluksen, projektin rahoitukseen on saatavilla erilaisia tukia. Tutuimmat niistä lienevät Business Finlandin innovaatioseteli ja ELY-keskuksen tuet. Mutta miten ne toimivat? Ja ennen kaikkea: miten niitä voi saada? 

Innovaatioseteli – Business Finlandilta 5 000 € toiminnan kehitykseen

Innovaatioseteli on luultavasti yksi pienten ja keskisuurten yritysten yleisimmin käyttämistä tukimuodoista. Eikä ihme: se on joustava rahoitus, joka ei vaadi suuria määriä byrokratiaa.

Mikä on innovaatioseteli? 

Innovaatioseteli on Business Finlandin (entinen Tekes) pk-yrityksille tarjoama tukimuoto, jonka arvo on kokonaisuudessaan 5 000 euroa.

Innovaatiosetelillä tuetaan ennen kaikkea ideoita ja hankkeita, joilla on kansainvälistä kasvupotentiaalia. Tarkoituksena on nimenomaan innovoida eli kehittää toimintaa: esimerkiksi kehittää mobiiliappi toiminnan tueksi tai uuden liiketoiminta-alan valtaukseen. Innovaatiosetelin jälkeen voidaan käyttää myös muita rahoituksia. Hakeminen on erittäin nopeaa ja rahoituksen kriteerit ovat varsin simppelit.

Kokemuksemme mukaan “kansainvälinen kasvupotentiaali” on häilyvä käsite. Tärkeintä on, että kehität jotain uutta yritystoimintasi kasvattamiseksi – eli esimerkiksi firman perusnettisivujen tekoon tukea ei saa. Mutta mobiiliappin tekoon tukea usein saa. 

Lue lisää: Kuinka paljon mobiiliappin kehitys maksaa?

Mihin innovaatiosetelin voi käyttää?

Sinulla ei tarvitse vielä olla loppuun asti hiottua tuotetta tai palvelua. Innovaatiosetelin voi käyttää nimenomaan ideointiin ja idean testaukseen. 

Jos mobiilisovelluksesta voisi olla yrityksesi toiminnalle hyötyä tai se voisi avata uusia mahdollisuuksia, voit käyttää innovaatiosetelin esimerkiksi prototyypin tekoon. Tämä on varsin hyvä käyttötarkoitus myös siksi, että yleensä sovelluksen prototyypin teko liikkuu samassa hintaluokassa kuin innovaatiosetelin arvo.

Jos suunnitelmissasi siintää mobiilisovellus, voit käyttää innovaatiosetelin esimerkiksi johonkin seuraavista:

  1. Konsultaatio. Voit ostaa palveluntarjoajan asiantuntijuutta hankkeeseen.
  2. Prototyyppi. Tässä ollaan jo askel pidemmällä. Jos sinulla on jo hahmotelma, miten sovellus voisi toimia, voit hankkia prototyypin idean validointia varten.
  3. Appin kehitys. Innovaatiosetelin voi ihan hyvin käyttää myös appin kehittämiseen. Seteli ei välttämättä kata ihan koko projektin kuluja, mutta on kuitenkin hyvä avustus. 

Tuet ja rahoitus sovelluksen tekoon

Innovaatiosetelihakemus – pyydä tarvittaessa apua

Innovaatiosetelin hakeminen on melko kevyt prosessi. 

Setelin hakemus tehdään Business Finlandin asiointipalvelussa. Ulkopuolinen taho voi auttaa hakemisessa, mutta virallisen hakijan on oltava yrityksessä töissä. 

Business Finland ylläpitää listaa palveluntarjoajista, joiden palveluihin innovaatiosetelin voi käyttää. Pieni mainostus tähän väliin: SuperApp löytyy tuolta listalta. Palveluntarjoajan ei kuitenkaan tarvitse olla listalla, vaan voit halutessasi hakea tukea käytettäväksi jokin toisen tarjoajan palveluihin. Innovaatiosetelin voi kuitenkin käyttää palvelujen ostoon vain yhdeltä nimetyltä palveluntarjoajalta. 

Helpoimmalla pääset (ja varmistat hakemuksen läpimenon), kun pyydät apua innovaatiosetelin hakemuksen tekoon asiantuntijalta – esimerkiksi meiltä SuperAppilta.

Seteli on voimassa kuusi kuukautta. Business Finland pyrkii käsittelemään innovaatiosetelihakemukset kahden viikon kuluessa, eli kyseessä on aika sutjakka prosessi.  

Huomioi jo etukäteen, että lähtökohtaisesti et voi käyttää innovaatioseteliä projektiin, joka on jo sovittu ennen innovaatiosetelin hakemista. Eli jos innovaatioseteli ja mobiiliappin kehitys kiinnostaa, kysy meiltä ihmeessä lisää, niin otamme tämän huomioon projektin suunnittelussa.

Helpoimmalla pääset (ja varmistat hakemuksen läpimenon), kun pyydät apua innovaatiosetelin hakemuksen tekoon asiantuntijalta. Meillä SuperAppilla on tiimissä osaamista, jonka avulla hakeminen on tehokasta ja nopeaa. Jo yli sadan haetun innovaatiosetelin kokemuksella tiedämme, miten hakemus oikeaoppisesti täytetään, jotta maksimoidaan todennäköisyydet, että se hyväksytään.

Varaa täältä ilmainen konsultaatio.

Business Finland tarjoaa muitakin rahoitusmuotoja

Business Finland myöntää muitakin tukia ja rahoitusmuotoja, esimerkiksi kansainväliseen kasvuun tähtäävää Tempo-rahoitusta tai kasvuyrityksille suunnattua Nuorten innovatiivisten yritysten tukea. 

Nämä muut tuet ovat enemmän tilannekohtaisia, eli pitää aina arvioida yrityksen kohdalla, mikä tukimuoto sopisi parhaiten. Jos sinulla on tarvetta laajemmalle rahoitukselle, kannattaa kääntyä asiantuntevan tahon puoleen. Voit kysyä meiltä lisää, ja joko me tai yhteistyökumppanimme opastaa eteenpäin. Innovaatioseteli on siitä kätevä, että se on varsin kevyt tukimuoto ja sopii useimmille pk-yrityksille. 

Mobiilisovelluksella voidaan tukea ja kehittää olemassa olevaa toimintaa, tai se voi tähdätä uusien liiketoimintamahdollisuuksien avaamiseen.

ELY-keskuksen tuki

ELY-keskukset (eli Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset) jakavat monia eri yritystukia aina maatalouteen ja liikenteeseen asti. Mutta pk-yrityksen kannalta kiinnostavin tukimuoto on ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustus.

ELY-keskuksen kehittämisavustus muistuttaa innovaatioseteliä. Tavoitteet ovat samat: tukea yrityksen kasvua ja kehitystä ennen kaikkea kansainvälinen laajeneminen mielessä.

Kehittämisavustusta voi käyttää joko yritystoiminnan kehittämiseen tai uuden liiketoiminnan luomiseen. 

Tuki sopiikin hyvin mobiilisovelluksen kehittämiseen. Mobiilisovelluksella voidaan tukea ja kehittää olemassa olevaa toimintaa, tai se voi tähdätä uusien liiketoimintamahdollisuuksien avaamiseen. Moni kehittämistämme sovelluksista tukee yritysten nykyistä toimintaa, mutta esimerkiksi KodrinPro rakensi kokonaan uuden liiketoiminnan mobiilisovelluksen ympärille.

Kuten innovaatiosetelin tapauksessa, myös ELY-keskusten tukien kanssa yrityksen on laitettava omaakin rahaa hankkeeseen. Vähintään puolet projektin kustannuksista pitää tulla yritykseltä itseltään. 

Me autamme rahoituksen hankkimisessa

Rahoituksen hakeminen Business Finlandilta tai ELY-keskuksilta ei ole salatiedettä, mutta jotain käytäntöjä on hyvä tietää. 

Rahoitusta voi totta kai hakea itse, mutta suositeltavaa on pyytää apua aiheen asiantuntijalta. Kuten niin monessa muussakin asiassa: säästät aikaa ja vaivaa, kun joku osaavampi on apuna. Ja kun kyse on kriittisestä rahoituksesta, haluat varmasti myös maksimoida todennäköisyydet, että hakemus menee läpi.

Meiltä ja yhteistyökumppaneiltamme saa apua, kun haluat kehittää mobiilisovelluksen ja tarvitset siihen rahoitusta. Ota yhteyttä, niin neuvomme, miten lähdetään liikkeelle.

Lue myös

Ota yhteyttä