fbpx
31 elokuun, 2023

App-idea mielessä? Näin teet siitä toimivan sovelluksen

Sovellusidea ja miten teet siitä sovelluksen

Onko sinulla mielessä appi-idea? Onnittelut! Mutta miten ideasta tulisi ihan oikea toimiva sovellus?

Onko mobiilisovellus varmasti paras ratkaisu?

Ihan ensin pitää tehdä vähän ajatustyötä: onko ideastasi ylipäänsä mobiiliappiksi?

Idea voi olla mainio, mutta mobiilisovellus ei ole aina paras ratkaisu. Idea voi olla liian laaja mobiilisovellukseksi tai muuten mahdoton toteuttaa sovelluksen muodossa. 

Voi myös olla, että perinteinen mobiiliappi ei olekaan paras toteutustapa, mutta ideasta syntyisi mainio web-sovellus (eli PWA-sovellus). Web- eli PWA-sovellus on selaimessa toimiva, mobiililaitteelle optimoitu sovellus, jota ei tarvitse ladata ja asentaa puhelimeen sovelluskaupasta. Lue täältä tarkemmin PWA-sovelluksesta.

Sinun ei tarvitse pohdiskella yksin, mikä ratkaisu olisi appi-ideallesi toimivin. Me kerromme kyllä, taipuuko idea mobiilisovellukseksi. Tämä on meille SuperAppilla ihan peruskauraa. 

Saamme usein yhteydenottoja, joissa yhteydenottajalla on idea, mutta hän ei osaa 1) arvioida, millainen ratkaisu ideaa parhaiten palvelisi ja 2) toteuttaa itse sovellusta. Onneksi me osaamme nämä molemmat. Jos huomaamme, että ideasta ei tule hyvää mobiilisovellusta, me kyllä kerromme sen (hienotunteisesti tietenkin). Ja toisaalta jos mobiiliappia paremmin tarpeita palvelisi web-sovellus, voimme toteuttaa myös sen.

Tukeeko sovellus jo olemassa olevaa yritystoimintaa?

Kokemuksemme mukaan sovellusideat voi jakaa karkeasti kahteen laariin:

  1. Ideat, joilla kehitetään jo olemassa olevaa yritystoimintaa.
  2. Ideat, joiden ympärille halutaan rakentaa uutta yritystoimintaa.

Ykköstapausta edustaa esimerkiksi taksiyritys, joka tarvitsee asiakasrajapintaan oman taksisovelluksen tai ravintola, joka haluaa tarjota asiakkailleen kanta-asiakassovelluksen. Tai vaikkapa pintakäsittely-yritys, joka tarvitsee oman tarjouslaskurin. Vain taivas on rajana, millaiseen tarpeeseen appi-idea voi vastata.

Jos sinulla on jo yritys ja sovellus tulee sen käyttöön, olet jo hyvässä vauhdissa. Tällöin asiat saadaan yleensä nopeammin eteenpäin. 

Vai onko tarpeen perustaa yritys?

Jos sen sijaan sinulla on vasta idea, mutta ei rekisteröityä yritystä, on matka kohti toimivaa sovellusta vähän pidempi. Ellet sitten koodaa sovellusta itse, jolloin voit toimia ihan miten itse haluat.

Siispä: jos uskoa sovellusideaasi löytyy, perusta yritys. 

Miksi?

Jos tähtäät sovelluksella liiketoimintaan, vaatii se tietysti taustalleen yrityksen. Jos kyseessä on oma harrastusprojektisi ja koodaat sovelluksen omaksi iloksesi, on tilanne erilainen. Ja silloin tämä blogiteksti on sinulle turha. 

Jos koodaustaitoja ei löydy itseltäsi, eli aiot hankkia appin sovellustalolta tai freelancerilta, tarvitset yrityksen ihan käytännön tasolla esimerkiksi rahoituksen hankkimista ja laskutusta varten.

Appin toteuttaminen vaatii pätäkkää  

Noniin, yritys on pystyssä ja sovellusidea jalostunut. Tässä vaiheessa voit jo kartoittaa sovellustaloja ja määritellä ammattilaisten kanssa, miten appi toteutetaan, mitä ominaisuuksia siihen tulee ja minkä kokoluokan projektista on kyse. 

Tästä ei pääse yli eikä ympäri: appin teko maksaa. Rahaa on siis oltava – tuli se sitten omasta kassasta tai vaikkapa pankin lainasta. 

Karkeasti arvioiden voisi sanoa, että sovellusten hinnat liikkuvat noin 10 000–50 000 euron välillä, mutta halvemmallakin voi saada kevyen sovelluksen. Prototyypin saa edullisemmin, yleensä jotakuinkin viidellä tonnilla. Lue täältä lisää mobiilisovelluksen hinnasta.

Tarjolla on myös erilaisia tukia, joihin kannattaa tutustua. Tyypillisiä avustuksia ovat Business Finlandin innovaatioseteli ja ELY-keskusten tuet – lue niistä lisää täältä. Muista kuitenkin, että omaakin rahaa on löydyttävä, sillä edellä mainituissa tukimuodoissa on yleensä ainakin jonkinlainen omavastuuosuus. 

Sovellusidean kehittäminen appiksi – mitä vaihtoehtoja sinulla on?

Sitten itse asiaan, eli miten ideasta tehdään oikea sovellus.

Sovelluskehitykseen on erilaisia vaihtoehtoja:

  1. Kokoa oma tiimi.
  2. Koodaa itse.
  3. Osta koko projekti sovellustalolta.

Jos työskentelet suuressa yrityksessä, voi oman tiimin kokoaminen olla toimiva vaihtoehto. Oman tiimin kokoaminen yleensä edellyttää, että heille on töitä senkin jälkeen, kun sovellus on valmis. Kyseessä ei siis ole vain kertaluontoinen projekti.

Appin koodaaminen itse vaatii tietysti teknistä osaamista, eikä taida olla suurimmalle osalle meistä mahdollista.

Useimmiten helpoin vaihtoehto onkin numero kolme: osta projekti appeihin erikoistuneelta sovellustalolta. Tämä on yleensä sovelluksen teettäjälle sujuvinta, sillä mitään teknistä osaamista ei vaadita ja sovellustalolta saa koko paketin avaimet käteen -periaatteella.

Lue täältä vielä lisää sovelluksen tekemisestä ja eri vaihtoehdoista.

Näin sovellusprojekti meillä SuperAppilla etenee

Jos päädyt teettämään sovelluksen sovellustalolla, on edessä kehitysprojekti. Tätä ei tarvitse säikähtää, sillä sovellustalot ovat nimensä mukaisesti mobiilikehityksen ammattilaisia. Haluat varmaan kuitenkin tietää, miten homma etenee. 

Näin me toimimme SuperAppilla.

Riittää, että sinulla on alkuun pelkkä idea. Tämän lisäksi on tietysti oltava yritys ja mielellään myös rahoitus, mutta tarvittaessa voimme auttaa tukien hakemisessa.

Idean pohjalta myyjämme ja sovellusarkkitehtimme pohtivat kanssasi, miten ideasta tehdään sovellus. Teemme alkukartoituksen perusteella ehdotuksen ja tarjouksen. Tässä siis määrittelemme, mistä osasista sovellus rakentuu ja annamme kiinteän, pitävän tarjouksen.

Jos hyväksyt nämä, ryhdymme hommiin.

Suosittelemme aina tekemään ensin niin sanotun versio 1.0:n. Tämä tarkoittaa, että sovellukseen ei heti aluksi laiteta kaikkia mahdollisia “nice-to-have” toiminnallisuuksia, vaan tehdään toimiva ja kevyt minimiversio. 

Kun versio 1.0 on valmis ja sitä päästään käyttämään, sovellusta voidaan sitten jatkokehittää ja parantaa. Näin säästetään kustannuksissa ja päästään nopeammin käyttämään sovellusta sen sijaan, että käytettäisiin kuukausia toimintojen rakentamiseen ja huomattaisiin myöhemmin, että eivät käyttäjät oikeastaan tarvitse niitä. 

Tutustu vielä Mobiilisovellusostajan oppaaseen

Koska harva meistä hankkii montaa räätälöityä mobiilisovellusta elämänsä aikana, päätimme laittaa kokemuksemme myötä karttuneet opit, vinkit ja neuvot yhteen pakettiin, jotta mobiilisovelluksen hankkiminen sujuisi mahdollisimman sujuvasti. 

Siispä: lue Mobiilisovellusostajan oppaastamme tarkemmin, mitä sinun pitäisi tietää ennen sovelluksen hankkimista ja miten sovellusprojekti etenee. 

Ja sitten oletkin valmis tekemään appi-ideastasi ihan oikean sovelluksen.

Avaa opas mobiilisovelluksen teettämiseen
SuperAppin toimitusjohtaja Arttu Hujanen.

    Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä.


    Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytänteemme.

    Lue myös

    Ota yhteyttä