26 toukokuun, 2021

Mobiiliappit selkokielellä: PWA, natiivisovellus vai hybridisovellus?

PWA-sovellus vai natiivisovellus?

Mobiilikehityksen maailma laittaa maallikon pään helposti pyörälle. On selainpohjaisia PWA-sovelluksia, natiivisovelluksia ja hybridisovelluksia. Mitä nämä tarkoittavat? Ja ennen kaikkea: missä tilanteessa mikäkin sovellustyyppi on paras valinta? 

Mikä on PWA-sovellus? 

PWA tulee sanoista progressive web app ja kyseessä on selainpohjainen web-sovellus. Käytämme tässä PWA-sovellusta ja web-sovellusta synonyymeina. 

Ja mitä “selainpohjainen web-sovellus” tarkoittaa käytännössä? 

PWA-sovellus toimii selaimessa kaikilla laitteilla, ihan kuin normaalit nettisivut, mutta se on optimoitu mobiiliin. Toisin kuin perinteiset mobiilisovellukset, sitä ei ladata erikseen sovelluskaupasta ja asenneta laitteeseen. Sen voi kuitenkin tallentaa sovellusmaisesti kuvakkeeksi puhelimen (tai muun mobiililaitteen) näytölle. 

Vaikka PWA-sovellus on periaatteessa nettisivu, voi sen käyttö muistuttaa hyvin paljon tavallisen mobiilisovelluksen käyttöä.

Mikä on natiivisovellus?

PWA-sovellusten yhteydessä puhutaan yleensä myös natiivisovelluksista. Tätä termiä näkee käytettävän kahdessa eri merkityksessä:

1. Erotuksena web-sovelluksesta

Toisin kuin PWA-sovellus (tai web-sovellus), natiivisovellus on nimenomaan mobiililaitteelle rakennettu sovellus, joka ei toimi muilla laitteilla.

2. Viitaten tekniikkaa, jolla sovellus on rakennettu

Mobiilisovelluksia voi rakentaa eri tavoin: natiivisti tai hybridisti. 

Mobiililaitteiden käyttöjärjestelmillä (käytännössä Android ja iOS) on eri teknologiat, joilla niissä toimivat sovellukset rakennetaan. Eli Androidille tehty sovellus ei toimi iPhonessa. Kun sovellus toteutetaan natiivisti, tarkoittaa se, että sovelluksesta tehdään kaksi eri versiota: toinen Androidille ja toinen iOS:lle. 

Natiivisovellus on siis sovellus, joka on tehty käyttäen Androidin tai iOS:n omaa koodikieltä.

Tässä on myös ero PWA-sovellukseen – sitä ei rakenneta “natiivisti” vain yhteen käyttöjärjestelmään sopivaksi, vaan se toimii käyttöjärjestelmästä riippumatta eri laitteilla. 

Natiivisovelluksen teko on työlästä

Varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille natiivisovellus on harvoin paras valinta. Saman sovelluksen teko kahteen kertaan on työlästä ja siten kallista. Sama pulma toistuu ylläpidossa ja sovelluksen jatkokehityksessä: kun sama työ tehdään kaksi kertaa, on hintalappukin sen mukainen.

Tämä ei tarkoita, etteikö natiivisovelluksillekin olisi paikkaansa. Jos koko yritystoiminta rakentuu sovelluksen ympärille tai budjetti on antelias, voi natiivien versioiden tekeminen olla fiksua. 

Käyttäjän kannalta eroa natiivi- ja hybridisovelluksissa ei yleensä juurikaan ole.

Mikä on hybridisovellus?

Kuten yllä jo mainittiin, teknisesti ottaen natiivisovellus on sovellus, joka on koodattu juuri tietylle käyttöjärjestelmälle: kirjoitetaan koodi siis erikseen Android- ja iOS-sovelluksiin. 

Koska tämä on työlästä, vaihtoehtona on tehdä hybridisovellus. Tällöin sovelluksen koodi kirjoitetaan vain kerran ja sen jälkeen toteutetaan eri alustoille sopivat versiot. Näin säästyy aikaa ja resursseja, kun samaa appia ei tehdä kahteen kertaan. Meidän kokemuksemme mukaan tämä on varsinkin pk-yrityksille fiksuin tapa tehdä sovellus.

Käyttäjän kannalta eroa natiivi- ja hybridisovelluksissa ei yleensä juurikaan ole. Lopputulos on joka tapauksessa perinteinen sovellus. PWA-sovellus sen sijaan on käyttäjänkin kannalta erilainen, vaikkakin käyttökokemus voi olla monilta osilta hyvin paljon sovelluksen kaltainen. 

Sovelluksen lataaminen ja asentaminen on myös yksi tapa sitouttaa käyttäjiä – sen jälkeen sovellus varmasti löytyy puhelimen näytöltä.

Milloin valita selainpohjainen web-sovellus ja milloin natiivisovellus?

PWA-sovellus kuulostaa ihanan joustavalta, joten mihin natiivisovelluksia tarvitaan? 

Moneenkin tarpeeseen. Mobiilisovelluksilla on etuja, joita web-sovelluksella ei ainakaan vielä saada. PWA-sovelluskin voi nykyään hyödyntää jo varsin kattavasti laitteen “rautaa” eli teknisiä ominaisuuksia, mutta tässä mobiilisovelluksella on edelleen etumatka. Mobiiliappi pystyy hyödyntämään esimerkiksi puhelimen sensoreita ja niistä kertyvää dataa. 

Sovelluskaupasta lataaminen voi myös olla etu. Käyttäjät ovat tottuneet etsimään sovelluksia sovelluskaupoista, ja lataaminen ja asentaminen on myös yksi tapa sitouttaa käyttäjiä – sen jälkeen sovellus varmasti löytyy puhelimen näytöltä. Ja jos haluat, että sovelluksesi asentaminen on maksullista, on sen oltava sovelluskaupassa. 

Selainpohjainen web-sovellus vs. mobiilisovellus

PWA-sovelluksen plussat ja miinukset

+ Käyttö onnistuu kaikilla laitteilla
+ Ei tarvitse ladata ja asentaa sovelluskaupasta, mutta kuvakkeen voi tallentaa sovellusmaisesti laitteen näytölle
+ Sovelluksen voi jakaa muille helposti linkillä
+ SEO: koska web-sovellus toimii selaimessa, se löytyy hakukoneista
+ Sovellusta voi käyttää myös offline-tilassa
+ Voi hyödyntää joitakin laitteen ominaisuuksia, kuten kameraa tai gps-paikannusta

– Ei pysty hyödyntämään mobiililaitteen rautaa yhtä hyvin kuin perinteinen mobiilisovellus
– Ei integroidu kaikkiin rajapintoihin, kuten mobiiliin suunniteltuihin maksualustoihin
– Ei löydy sovelluskaupoista
– Ei voi laittaa sovelluskaupan “maksumuurin” taakse

Mobiilisovelluksen plussat ja miinukset 

+ Monipuoliset käyttömahdollisuudet, eli sovellus integroituu erilaisiin natiivisovelluksille suunniteltuihin järjestelmiin (esim. maksualustoihin)
+ Mahdollisuus hyödyntää laitteen ominaisuuksia kattavasti, kuten puhelimen sensoreita
+ Löytyy sovelluskaupoista
+ Voi toimia web-sovellusta nopeammin

– Sovellus pitää ladata ja asentaa laitteeseen
– Toimii vain mobiililaitteilla

PWA-sovellus on hyvä ja kevyt ratkaisu, kun halutaan appi, jonka käyttöönotto on käyttäjälle mahdollisimman matalan kynnyksen takana – sen voi ottaa käyttöön vain klikkaamalla linkkiä.

PWA toimii parhaiten, kun sovellukselle riittävät verkkosivuston ominaisuudet, eli tarkoitus on esimerkiksi kertoa palveluista, välittää tietoa tai saada käyttäjä tekemään vain joitakin yksinkertaisia toimintoja. 

Mobiilisovellus mahdollistaa kuitenkin monipuolisemmin ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia, joten natiivisovelluksilla on edelleen vankka paikkansa mobiilikäytössä. 

Lue myös

SuperApp tekee sovelluksen, joka palvelee tarpeitasi parhaiten 

Sinun ei tarvitse tietää, mikä sovellustyyppi olisi juuri sinulle sopiva ratkaisu – se on meidän hommamme. Meidän käsissämme syntyvät niin perinteiset mobiilisovellukset kuin selainpohjaiset web-sovellukset.

Täysin natiivisti tehtyjä sovelluksia emme tee, mutta kuten jo mainitsimme, ne harvoin palvelevat parhaiten pk-yritysten tarpeita. Hybridisovellus ajaa yleensä saman asian. 

Jos sinulla on idea, ota meihin yhteyttä ja me kerromme, millainen toteutus palvelee tarpeitasi parhaiten.

SuperAppin toimitusjohtaja Arttu Hujanen.

    Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä.


    Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytänteemme.

    Lue myös

    Ota yhteyttä